het@het.ba +387 (059) 260-213

Почели радови на санaцији мријестилишта Миротињ

Ових дана отпочели су интензивни радови на реконструкцији мријестилишта Миротињ, које послује у склопу Хидроелектрана на Требишњици, као дио погона ХЕ Требиње 1. Основна намјена мријестилишта је производња икре и млађи салмонидних врста рибе за потребе порибљавања слива Требишњице и свих отворених вода Источне Херцеговине. Мријестилиште располаже са системом од 25 паралелних базена у низу и матичним базеном.

Ово је прва реконструкција објекта од његовог оснивања 1961. године. Дуга изложеност агресивним временским приликама довела је до већих оштећења бетонске конструкције и површинских слојева, што узрокује знатно процијеђивање воде из доводних канала и базена мријестилишта.

„У циљу санације и заштите бетонских површина на базенима мријестилишта приступило се грађевинским захватима који укључију замјену свих оштећених А.В. дијелова конструкције, те оправку бетонских површина репературним малтерима. Потом ће се приступити наношењу квалитетног заштитног премаза потпуне водоодбојности, који је отпоран на температурне осцилације и има функцију консолидације бетонских површина, односно, како је доказано „SM“ методом, продужава вијек трајања бетонских конструкција. Тиме би била спријечена даља деградација и губитак воде из базена мријестилишта, као и продужен вијек овом јединственом објекту“, изјавио је за наш сајт Никола Тубић, руководилац техничког сектора ХЕ Требиње 1, додајући да ће бити санирана површина од  2.100 m2.

Вриједност радова, по уговору, који је путем отвореног поступкаса Хидроелектранама на Требишњици склопила фирма „АBV sistem“ Требиње, износи 78.622,00КМ. Радови се изводе у складу са највишим европским и свијетским еколошком стандардима предвиђеним за објекте ове врсте.